About US Males Females Show Puppies Available Gallery Contact About CC Links
female email memory link

Rólunk

Kanok

Szukák

Kiállitások

Kiskutyák

Eladó

Képek

Kapcsolat

A Fajtáról

Linkek

 

 

Clik here for the ENGLISH Text

A kínai meztelen kutyák betegségei és tesztelési lehetőségei

Egy tenyésztőnek nem csak az a feladata, hogy küllemben szép kutyákat hozzon létre, amelyekkel számtalan champion címet érhet el, sokkal fontosabb a fajta egészségének a megőrzése, és az hogy természetükben is olyan kutyákat tenyésszen, amelyek méltón megállják a helyüket a ringen kívül is a mindennapi életben.

Az utóbbi időben egyre többféle tesztelési lehetőség látott napvilágot. Jó ideje vannak már genetikai tesztek is néhány betegségre és ez az arány folyamatosan javulni fog a tudomány fejlődésével. Azt hiszem, hogy egy ilyen lehetőséget vétek lenne kihagyni abban az esetben, ha valaki lelkiismeretesen szeretne tenyészteni. Tudom, hogy anyagilag nagy terhet ró ez a tenyésztőkre, hiszen nem kis pénzbe kerül leszűretni egy egész állományt, de hosszabb távon ez is megoldható és érdemes megtenni az első lépéseket.

Már csak azért is, mert tudva levő, hogy minden vonalban van valami rendellenesség, aki mást állít, az téved. Az lehet, hogy a szerencse szegődött mellé, és nem találkozott eddig semmivel, vagy magának sem meri bevallani az igazat, de tény, hogy nem üres lapokkal dolgozunk, hanem kész kutyákkal. Ezen kutyák külső jegyei jól láthatóak, de ami a génjeikben van nem, és sokszor csak hosszú, sok éves munka után derül fény erre-arra a tenyésztői munka során. Ez semmiféleképpen sem szabadna, hogy egy-egy tenyészet értékét csorbítsa! Mert nem az a rossz tenyésztő, aki a szándéka ellenére beteg kutyát hoz létre, hanem az, aki tudja, hogy mi várható. Az, akinek a kutyája beteg és mégis tenyésztésbe fogja. Vagy az, aki mindezt elhallgatja csak azért, mert azt hiszi ebből előnyt kovácsolhat magának! Ez hosszabb távon úgysem működik, hiszen csak elégedetlen vevők sorát hozza magával, nem is beszélve arról, hogy összességében a fajtának mennyit árt!

Abban az estben, ha nem vagyunk tenyésztők csak boldog kutya-tulajdonosok, akkor is érdemes szűretnünk a kutyánkat. Ugyanis minél hamarabb derül fény valamire, annál nagyobb a valószínűsége, hogy tudunk ellene tenni valamit, vagy késleltetni tudjuk az eseményeket. Szűrni tehát mindenféleképpen érdemes, akár vannak, akár nincsenek tenyésztési szándékaink a kutyánkkal!

Egyelőre két betegségre a PRA prcd formájára és a szemlencse-ficamra van genetikai teszt. Amennyiben a kutya tesztelve van és tiszta, akkor a kölykei is mentesek lesznek, ezért két mentes kutya kölykét már elvileg nem kell tesztelnünk. Két tiszta szülő esetében szoktuk a kölyköknél a "clear by default" vagy "clear by parentage" kifejezéseket használni, arra utalva, hogy a kutya szülei tesztelve vannak és mentesek.

Ha a kutya hordozó és tenyésztésbe fogjuk a kölykeit mindenképpen tesztelnünk kell, hogy megtudjuk az állapotukat.

A genetikai teszteken felül szükséges a kutyát évenkénti klinikai szemvizsgálatnak alávetni, annak érdekében, hogy a többi betegséget is időben észlelhessük!

Ezen információk tudatában olyat állítani, hogy a kutyánk "genetikai hibáktól mentes" elég badarság. Hiszen a továbbiakban leírt betegségek estében csak kettőre van genetikai teszt. Ezen betegségek esetében állíthatjuk, hogy a kutyánk mentes az adott betegségtől, de mi van többivel? Hiszen még, ha a kutyánk egész életében tünetmentes is volt, még akkor is lehet hordozó és több betegség, mint például a LCP /Legg Calve Perthes/ öröklődése több géncsoporthoz kapcsolódik és nehéz visszavezetni őket. A legjobb, amit tehetünk, hogy beteg kutyát nem vonunk tenyésztésbe, tesztelünk és megpróbáljuk a legjobbat kihozni a kutyáinkból!

Amerikában létrehoztak egy adatbázist a tesztelt kutyákról, ami egyre bővül. Az adatbázisba bekerülni úgy lehet, hogyha a tesztet a tenyésztő igazolni tudja. Ha kíváncsiak vagyunk mások eredményeire vagy a saját eredményeinket is szerepeltetni szeretnénk, akkor érdemes meglátogatni ezt az oldalt. http://www.crestedhealth.com/

A svédek is létrehoztak egy adatbázist, ahol a lencseficamra szűrt kutyák eredményeit közlik többek között. http://www.crestednetwork.se/Linsluxation.htm

És akkor most lássuk a betegségeket és szűrési lehetőségeiket. Mivel nem vagyok orvos a betegségek leírásához hivatkozásokat kerestem, és ezeket összeollózva szeretném bemutatni, hogy mivel kell számolnunk a kínai kutyák esetében. A leggyakoribb betegségeket és szűrési módjukat szeretném ismertetni. Ha bővebben szeretne tudni a betegségekről, akkor kattintson a hivatkozásokra vagy keressen rá a betegségekre az interneten.

A szem betegségei

PRA

"A Progresszív Retina Athrophia egy olyan megbetegedés, amely folyamatosan romló, előrehaladó formában, végül a beteg teljes látásvesztéséig (megvakulásáig) fajul.

Ezen megbetegedés esetében a csapok és pálcikák leépüléséről, degenerációjáról beszélünk. A pálcikák az éjjeli látásért, a csapok a nappali- és színes látásért felelősek. Az elváltozások általában a pálcikák elfajulásával kezdődnek, tehát a tulajdonos számára észlelhető tünet, a sötétedéskori látászavar, melyet később sajnos a csapok degenerációja is követ, így a végkifejlet a teljes vakság. A betegség előrehaladta folyamán, még jóval a vakság beállta előtt, feltűnő tünet lehet a pupillák túlzott tágassága, viszonylagos "fénymerev" mivolta. Későbbiek során az esetek jó részében a szemlencse homálya is csatlakozik a tünetegyütteshez.

A megbetegedésnek, a tünetek megjelenése és a vakság beállta szerint alapvetően 3 formáját különböztethetjük meg:

1. korai forma: 6 hónapos kor körül kezdődik sötétedésnél a rossz látás, a megvakulás 1-2 éves kor között következik be.
2. közepes forma: az első jeleket 1-2 éves korban lehet észlelni, a vakság 3-5 éves korra következik be.
3. késői forma: a látásromlás 3-5 évesen észlelhető, a vakság 6-9 évesen jön el.

A megbetegedés autosomális, recessiv öröklésmenetet mutat. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az utód akkor lesz beteg, ha mind az anyától, mind az apától örökölte az elváltozást hordozó gént.

Abban az esetben, ha az utód csak az egyik szülőtől örökölte a betegség génjét, maga nem betegszik meg, de az utódainak továbbörökítheti az elváltozást determináló gént.

szülő

 

utód

 

A kölykök…

PP x PP

mentes x mentes

x

=

 

100 % esély a mentességre

PP x Pp

mentes x genetikai hordozó

x

=

 

50% esély a mentességre
50% esély a genetikai hordozóságra

PP x pp

mentes x klinikai terhelt

x

=

 

100% esély a genetikai hordozóságra

Pp x Pp

Genetikai hordozó x genetikai hordozó

x

=

 

25% esély a mentességre
50% esély a genetikai hordozóságra
25% esély a klinikai terheltségre

Pp x pp

Genetikai hordozó x klinikai terhelt

x

=

 

50% esély a genetikai hordozóságra
50% esély a  klinikai terheltségre

pp x pp

Klinikai terhelt x klinikai terhelt

x

=

 

100% esély a klinikai terheltségre


Ezek alapján több kategóriát állíthatunk fel, genetikailag mentes, genetikailag terhelt, klinikailag terhelt:

klinikai terhelt (pp) PRA gén mindkét szülőtől
- a kutya meg fog vakulni
- a teszt lehet mentes mielőtt a látás károsodás beáll, utána terhelt.
-ha rendszeresen teszteljük, előbb-utóbb fennakad a szűrőn.
genetikaihordozó (Pp) PRA gén mindkét szülőtől
- a kutya meg fog vakulni
- a teszt lehet mentes mielőtt a látás károsodás beáll, utána terhelt.
-ha rendszeresen teszteljük, előbb-utóbb fennakad a szűrőn.
mentes (PP) Nincs PRA gén
a kutya egészséges, a látása jó, és a teszt eredménye mentes!"
http://www.schiab.hu/szem/pracikk.html
Dr.Siver László
SchiAb Kft. Állatgyógyászati Centrum

A kíniaknál lehetőség van arra, hogy a betegség prcd PRA formáját genetikailag szűressük. A teszteket vérből vagy nyálból végzik el. A mintákat külföldi laborokba kell küldenünk kiértékelni. A legismertebb laboratórium, amely ezt végzi az Optigen Amerikában. http://www.optigen.com/ De más laborokban is elérhető a teszt: http://www.laboklin.co.uk

Szerencsére, egy jó ideje Szlovákiában is lehetőség van már a szűrés elvégzésére sokkal reálisabb áron, mint azt az Optigen végzi. http://www.prcdtest.com/hu/

Sajnos a kínaiak esetében nem csak a PRA prcd formája az ismeretes! Ezért fontos az évenkénti klinikai szemszűrés is, ami történhet szemfenék ophtalmoscopos vizsgálattal vagy electroretinografiával. Ezekkel a módszerekkel csak a beteg kutyákat lehet kiszűrni a hordozókat nem! Szemfenék vizsgálatot több állatorvos is végez manapság. Érdemes utánakérdezni a környezetünkben, de ha biztosak akarunk lenni a dolgunkban, akkor keressünk meg egy szemspecialistát!

PLL -Lens Luxation / Szemlencse-ficam

"A szemlencse-ficam (lencse luxatio) szintén örökletes betegség. A szemlencse elmozdul, (kificamodik) és helyzete alapján különböző módon zavarja, befolyásolja a látást. A betegség oka a szemlencse függesztő rostjainak, a zonuláknak a gyengesége vagy hiánya. Az elmozdulás lehet részleges (subluxatio) vagy teljes (luxatio). Teljes helyhagyásnál a szemlencse az üvegtesbe vagy az elülső csarnokba kerülhet."

http://www.freeweb.hu/ttportal/ttportal/lencseluxacio.html#ll

Ez a betegség azért is nagyon veszélyes, mert a kutya iszonyatos fájdalmakat él meg! Autoszomális módon öröklődik, mint a PRA.

Szerencsére van már genetikai teszt, ennek a betegségnek a kimutatására. Angliában

http://www.aht.org.uk/genetics_pll.html és Amerikában

http://www.offa.org/ végzik.

Zöldhályog - Glaukóma

"A zöldhályog tulajdonképpen a szem belső nyomásának emelkedéséből adódik. Valamilyen oknál fogva a szem belsejében folyamatosan termelődő csarnokvíz elvezetése zavart szenved. Ez lehet egy belső szemgyulladás, vagy szemet ért tompa ütés, sokszor ismeretlen ok miatt kialakuló elvezetési zavar. A belső nyomásfokozódás miatt a szem megkeményedik, s mivel tágulni számottevően nem képes, ezért a látóideghártyát rápréseli a szemgolyó hátsó inas falára, amitől a látóideg-hártyában beszűkülnek az erek. Ettől viszont fokozatosan elsorvad a hártya és előbb utóbb látásromlás, majd teljes vakság alakul ki.

Feltűnő, hogy ha félhomályban, vagy sötétben egy elemlámpával bevilágítunk az eb szemébe, akkor hatalmasan tág pupillákat és ijesztően zölden visszatükröződő szemfeneket látunk. A sorvadt ideghártya ilyen élénk zölden tükrözi vissza a fényt (ezért hívják zöldhályognak). Ha ilyet észlelünk kutyánknál, esetleg fokozatosan romló látás mellett, feltétlenül forduljunk állatorvoshoz. A látás elvesztésén túl a betegség nagy fájdalmat is jelent a kutyusnak. A zöldhályog - vagy glaukóma - szemtükrözéssel és szemnyomás méréssel jól diagnosztizálható és az esetek nagy részében a megfelelő gyógyszerekkel - tablettákkal és szemcseppekkel - csökkenthető a szemnyomás és az ilyen kutyusok is normális életet élhetnek."

http://www.petslove.hu/articles.php?article_id=310

Szürkehályog- Cataract

"A szürkehályog a szemlencse elhomályosodása, szabad szemmel is látható a pupillák fehéres elváltozása. Öröklődő és szerzett formája is ismert. A veleszületett katarakta lehet méhen belüli károsodás eredménye és örökletes is, ezeket szinte lehetetlen megkülönböztetni, így a veleszületett kataraktás egyedet mindenképpen ki kell zárni a tenyésztésből. Általában lassabb lefolyású, bármely életkorban kialakulhat. Szemvizsgálattal a korai stádium is könnyen diagnosztizálható. Ahogy a PRA és a lencse ficam, a katarakta is autoszomális módon öröklődik, tehát tünetmentes szülőknek is lehet beteg kölyke amennyiben mindkét szülő hordozó."

http://www.freeweb.hu/ttportal/ttportal/lencseluxacio.html#ll

Az üvegtest elváltozásai - Vitreous Degeneration

Az üvegtestnek többféle elváltozása lehet, egyenlőre még nem bizonyított, de úgy hiszik, hogy többféle betegség előjele lehet.

A betegség a klinikai szemvizsgálat során kimutatható.

http://www.crestedhealth.com/

Dry eye - Száraz szem

"Az úgynevezett száraz szem a kötőhártya és a szaruhártya szárazságát jelenti. A száraz szem lehet a nem megfelelő könnytermelés (a könny elégtelen víztartalma) következménye. Ebben a típusban a könnymirigy nem termel elegendő könnyet ahhoz, hogy az egész szaruhártyára kiterjedő, összefüggő réteget alkosson. Ez a száraz szem leggyakoribb oka.

Bár a száraz szemet rendszerint már a tünetek alapján felismeri az orvos, a szem nedvességtartalmát Schirmer-teszttel mérheti meg - szűrőpapírcsíkot helyez a szemhéjszélre. Az esetleges károsodás megállapításához réslámpával vizsgálja meg a szemet.

Még a legsúlyosabb szemszárazság esetén is ritka, hogy a látás elvész, bár néha érzik úgy az érintettek, hogy homályosan látnak, vagy az irritáció olyan súlyos, hogy szemüket nehezen tudják használni. Súlyos szemszárazság mellett a szaruhártya megvastagodhat, vagy fekélyek és hegek alakulhatnak ki. Néha erek is benőhetnek a szaruhártyába. A hegesedés és az ereződés károsítja a látást

Néhány óránként műkönnyet (a valódi könnyet utánzó anyagot tartalmazó szemcsepp) cseppentve általában sikerül megszüntetni a panaszokat. A száraz, huzatos helyek kerülése és párásítók használata szintén segíthet. Kisebb műtétet is végezhetnek, amellyel megakadályozhatják a könny lefolyását az orr felé, így több könny marad a szem nedvesen tartásához."

http://drinfo.hu/betegsegek/betegseg-abc/erzekszervek/szaraz-szem-szemszarazsag

Mozgásszervi betegségek

LCP Legg Calve Perthes

"Az LCP a csípőízület felépítésének rendellenessége, mely emberben és kutyában is előfordulhat. Kutyákban leggyakrabban a miniatűr ill. toy fajtákban jelenik meg 4 hónapos és 1 éves kor között.

A kór akkor jelentkezik, ha a combcsont-fejnek vérellátása akadályozott, ami a csontsejtek elhalását (avascularis necrosis) okozza. Az ezután következő újraereződés eredményeképpen a combcsont-fej átformálódik és/vagy összeesik, amitől az ízvápába (acetabulum) már nem illeszkedik rendesen. A sejtelhalás és roncsolódás, illetve az új csont növekedésének, a csontfej és -nyak átformálódásnak a folyamata merevséghez és fájdalomhoz vezethet.

Az LCP valószínűleg öröklött betegség, bár ennek módja ismeretlen. Mivel van genetikus összetevő, ajánlatos az LCP-s kutyákat kivonni a tenyésztésből.

A betegség súlyossága változó, és ennek megfelelően változik a kezelés is. Enyhébb esetekben a kutya néha nem szívesen terheli az érintett lábat, vagy időszakos sántítás jelenik meg nála. Ezekben az esetekben a testmozgás mérséklése és szteroidokat nem tartalmazó gyulladáscsökkentő készítményekkel való kezelés elég lehet.

Súlyosabb esetekben ahogy a fájdalom és kényelmetlenség-érzet növekszik, a kutya teljesen lesántulhat, annyira, hogy az érintett lábat egyáltalán nem használja. A mozgatás hosszabb hiánya a láb izmainak sorvadásához is vezethet. Súlyos esetekben gyakran a combcsont-fej és -nyak eltávolítása a végső kezelés. Ezzel a csont-csont érintkezés, ami a fájdalmat és kényelmetlenséget okozza, megszűnik. Később, terápiával, és a gyógyulási folyamat eredményeképp új, ál-ízület jön létre izomból és a környező szövetekből, és a kutya teljesen felépülhet."

http://shelties.uw.hu/forditasok/betegsegek.htm

Egyenlőre nincs tesztelési lehetőség LCP-re, de most gyűjtik az anyagot, hogy genetikailag tesztelhető legyen a betegség.

Patellaficam - PL Patella Luxation

"Térdkalács ficam esetén a patella nem az árkában fut, hanem annak belső, vagy külső oldalán. A többnyire betegség örökletes jellegű (82%). Kölyökkutyák esetében a diagnózis nem mindig egyszerű. 10 kg alatti kutyákban 12x gyakoribb, illetve nőstény kutyák esetében a gyakoriság 1,5-x-es a kanokhoz képest. 50%-ban kétoldali az elváltozás. Az ivari diszpozíció oka nem tisztázott, lehet, hogy X kromoszómához kötötten öröklődik, de felmerül a hormonális befolyásoltság is. Trauma hatására is kialakulhat, pl.: csípőficam, combcsont-, lábszárcsont rosszul összeforrt töréseit követően, a térdízület szalagjainak sérülésekor.

Ha a belső oldalon fut, azt medialis, ha a külső oldalon, azt lateralis ficamnak nevezzük. Kistestű kutyák ficama többnyire medialis, tehát az ároktól a test középvonala felé esik, nagytestű kutyák esetén gyakoribb a lateralis ficam.

Oka a combcsont vagy a lábszárcsont görbülete, a patella árok nem megfelelő mélysége, a combizom véginának nem a végtag középtengelyében való tapadása, a térdízület szalagjainak sérülése, megnyúlása, a patella egyenes szalagjának nem megfelelő hossza, a csípőízület ficama, vagy ezek kombinációja lehet.

Amennyiben a patella nem megfelelő helyen található, az a térdízület fokozott mértékű kopásához, degeneratív ízületi elváltozáshoz (artrózis), sántasághoz, fájdalomhoz vezet.

A térdkalács ficam besorolása:

A patella ficamot súlyosság foka alapján 4 kategóriába soroljuk.

I-es fokozat / Grade I. A térdízület normális alakulású, nyújtott állapotában a patella oldalirányban kinyomható az árkából. Az ízület hajlításakor magától a helyére ugrik, önmagától nem megy ki. Többnyire tünetmentes, de az állat idős korára ízületi gyulladás (artritisz), degeneratív ízületi elváltozás (artrózis), kialakulhat.
II-es fokozat / Grade II. A térdkalács többnyire a helyén van, de időnként az ízület nyújtásakor kiugrik onnan. Ilyenkor az állat "ugrik" egyet, vagyis egy lépésre nem teszi le a lábát. A végtag görbülete előfordulhat, de minimális.
III-es fokozat / Grade III. A patella többnyire ficamodott helyzetben van, de kézzel visszahelyezhető. Az állat terheli a végtagot, de teljesen nem tudja kinyújtani. A végtag görbülete látható.
IV-es fokozat / Grade IV. A patella mindig ficamodott helyzetben van és sebészeti ellátás nélkül nem helyezhető vissza. A végtag görbülete kifejezett. Természetesen a ficam súlyosságának növekedésével a tünetek, a fájdalom, a sántaság is növekedni szokott. A tünetek, a sántaság és a ficam foka korral rosszabbodhatnak.

Diagnózis: A patella ficam és annak fokozata fizikális vizsgálattal megállapítható, radiológiai vizsgálattal a végtag csontjainak görbületét lehet detektálni. Fizikális vizsgálat során álló helyzetben a térdízületeket megfogva kitapintjuk a patellákat. Normális ízület esetében azok nem tolhatók ki árkukból sem hajlított, sem nyújtott állapotban. Amennyiben az állat patella ficamos, úgy a térdkalács az árkából vagy a középvonal felé, vagy a külső oldalra egy kattanó érzés kíséretében kirakható, illetve ha ficamodott állapotban van, akkor visszahelyezhető. IV-es fokozat esetén nem helyezhető vissza. A ficamodott patella tapinthatóan nem a végtag középvonalában van és mellette az árka tapintható. A vizsgálatot álló helyzetben kezdjük, majd oldalfektetésben folytatjuk. A fekvő állaton a térdkalácsot az ízület hajlított, majd nyújtott állapotában megpróbáljuk árkából kitolni, majd a csípőízületet rotálva vizsgáljuk a patella helyzetét.

Konzervatív terápia: Konzervatív terápiát alkalmazunk kistestű kutyák I. fokú ficama esetén. Ha fájdalmat jelez az állat, akkor kúraszerűen alkalmazott fájdalomcsillapító gyógyszert adunk. Az ízületi nedv termelését fokozó illetve az ízületi porc regenerációját elősegítő gyógyszereket/ gyógyhatású készítményeket hosszú távon adagoljuk. Kontrollálni kell az állat testsúlyát, vigyázni kell, minden fölösleges súly plusz terhelést jelent az ízületekre!

Műtéti ellátás: Lényege a térdízület anatómiai viszonyainak megváltoztatása úgy, hogy a patella az árkából ne tudjon oldalirányban elmozdulni. Hogy mit kell korrigálni és milyen fokban, azt sokszor csak műtét közben lehet meghatározni. A korrekció több lépcsőből áll, azonban nem kell mindig minden lépést végigjárni, csak azokat, melyek átalakítása után a helyes anatómiai viszonyok kialakulását várjuk."

http://www.budapestiallatkorhaz.hu/content/patellaficam.pdf

Más betegségek

Closed Ear Canal

Minden kiskutya zárt füllel születik. Normális esetben a fül körülbelül a 21 nap tájékán nyílik ki és a kiskutya onnantól hall. Néhány esetben az egyik, vagy a jobb és a bal fül is zárva marad. Ezt hívjuk zárt fülnek. Sokszor maga a fül túl kicsi vagy nem fejlődik ki rendesen, de addig nem lehet tudni a betegség meglétéről, amíg a fülek normális esetben is kinyílnának. Néhány kölyöknél a fülek nincsenek kifejlődve rendesen, például dobhártya sincsen, de másoknak a fülük tökéletesen fejlett és azzal, hogy műtéti úton megnyitják a hallócsatornájukat a probléma rendeződik és hallanak a későbbiekben.

A betegség örökletes mivolta ismeretlen, valószínűleg több génhez kötött.

http://www.crestedhealth.com/aot/legend.html#OTHER

Epilepszia - Epilepsy / seizures

"Az epilepszia alatt olyan idegrendszeri bántalmat értünk, amely jellegzetes, ismétlődő görcsrohamokban nyilvánul meg. Kutyák egyik leggyakoribb idegbetegsége, macskáknál jóval ritkábban találkozunk vele. Oka ismeretlen, feltételezhető a genetikai eredet. Egyes fajták (golden retriever, labrador retriever, uszkár, német juhász, tacskó) kifejezetten hajlamosak a betegségre, de bármely kutyánál jelentkezhet. Egyes esetekben a betegség kialakulása visszavezethető az agyvelő gyulladásos, esetleg traumás eredetű károsodására.

A görcsöket kiváltó hatások között szerepelhet többek között a stressz, a félelem, a kifáradás, erős fény vagy hanghatás, időjárás változás, de spontán, akár alvás közben is kialakulhat a roham.

Az epilepszia lefolyása különböző súlyosságú lehet. Enyhébb esetben a kutya hirtelen elveszti egyensúlyát, támolyogni kezd, lerogy, majd az oldalára dől. Rövid időn belül felkel, de mozgása bizonytalan, szeme ijedt, tekintete zavart. Súlyosabb esetben a roham szinte villámcsapásként éri a kutyát. Az állat az oldalára vágódik, teste megmerevedik, végtagjaival futó mozgásokat végez, pupillái kitágulnak, feje és nyaka teljesen hátrafeszül. A rágóizmok rángása miatt a kutya szája habzik, ajkait és nyelvét véresre haraphatja. A roham alatt nyöszörgő, vagy akár sikító hangot hallathat, bélsár- és vizeletürítés is előfordulhat. A roham pár másodperctől maximum néhány percig tart, de ez a gazdi számára jóval hosszabb időnek tűnhet.

Az epilepsziás görcsök jelentkezhetnek ritkán, havonta, esetleg félévente, lehetnek azonban akár naponta többszöriek is. Jelentkezhetnek a görcsök rendszertelenül, más kutyáknál azonban rendszeres időközökben lehet számítani a roham kialakulására.

A roham alatt a legfontosabb, hogy a kutyát a sérülésektől megóvjuk, ezért óvatosan meg kell fogni a fejét, hogy ne ütődjön a földhöz, vagy a környezetében lévő tárgyakhoz. Soha ne nyúljunk ilyenkor a szájába, mert öntudatlan állapotában nekünk is komoly sérülést okozhat. Egy pár cm átmérőjű fadarabot, vagy egyéb alkalmas eszközt célszerű ilyenkor kedvencünk szájába tenni, megakadályozandó, hogy saját nyelvét elharapja. Roham után gondoskodni kell arról, hogy kedvencünk egy-két órát nyugodt, lehetőleg elsötétített helyen pihenhessen.

Ritkán jelentkező görcsök esetén nincs szükség gyógyszeres kezelésre. Gyakran jelentkező rohamok esetén csak a kutya élete végéig adott megfelelő gyógyszerek segítségével érhető el tünetmentesség, a betegség azonban nem gyógyítható. Általában az embergyógyászatban használt és jól bevált szerek kerülnek kutyák esetében is alkalmazásra."

http://www.hazikedvencek.hu/index.php?com=site&menu_id=21&cikk_id=10

Rózsa Erika

(www.erand.hu)

SOON